Зараз в моді борщівські сорочки, вишиті чорними нитками, — вчителька української мови Мар'яна Рудан

З 13-ти років вишиває вчителька української мови та літератури Мар'яна Рудан. Дівчина проживає у селі Бабинці, що на Борщівщині. Роботи молодої вишивальниці можна було побачити під час фестивалю борщівської вишивки у  місті Борщів.
 
Почала вишивати, навчаючись у школі, на уроках трудового навчання. Мені це заняття дуже сподобалось. І якось у вихідний день, не маючи що робити, вишила першу картинку. Було мені 13 років. Ну і, звісно, передалось це захоплення генетично, так як дуже любила вишивати моя бабуся і любить вишивати мама.
 
На даний час в мене вже є вишитих 23 картинки малого розміру, 5 картин великого розміру, 2 ікони, 5 сорочок (2 чоловічих, 3 жіночих) та одне плаття вишила на замовлення
  
Вишивка - це моє хобі. Ця робота мене надихає, заспокоює, естетично збагачує і додає впевненості у завтрашньому дні. В кожен хрестик чи бісеринку я вкладаю свою душу, теплоту своїх рук, тому вважаю, що виробам важко дати ціну. Проте вишиваю на замовлення.
 
Жіноча сорочка коштує в середньому до 2 тис грн (залежить від кількості хрестиків чи бісеру). Було найдорожче плаття - 4 тисячі 600 грн. Картини якось не наважуюсь продавати, хоча на фестивалі в Борщеві продала одну (це була маленька картинка - ангелятко), але дуже за смішну ціну. Мабуть, через те, що жінка покупець була щирою при покупці і я вирішила порадувати її своїм виробом.
 
Зараз в моді борщівські сорочки, вишиті чорними нитками на домотканому полотні. Геометричний орнамент, або калина (чорно-червоно-зелені кольори). А також в моді бісер. Але нитки ціняться дорожче, аніж бісер. Нитки ніколи не вийдуть з моди, а от вишивка другим матеріалом довго не протримається. Також в моді янтарна вишивка.
 
 До вишивання потрібен підхід. "Як ти до вишивки, так вона до тебе". В першу чергу потрібно мати велику силу волі, бажання, ну і, звісно, любов. Вишивка не любить нервів. Тому ті, яких будуть дратувати матеріали (а саме нитки) раджу не починати, тому що нічого не вийде. Для початківців раджу почати з чогось нескладного, наприклад, картинки чи серветки.
 
 Роками назад вишиванку рідше одягали, а зараз, у зв'язку з подіями, з великою патріотичністю, цей одяг відновився. Тепер на кожному святі, заході, урочистостях майорять українські вишиванки. Це аж ніяк не буденний одяг. Це - одяг, який приносить свято, любов, тепло, впевненість, гордість, захоплення.
 
Особисто я маю дві вишиванки, вишиті бісером. Невдовзі буду вишивати нитками. Також вишила мамі, татові і коханому.
 
Сторінка Мар'яни у соцмережах: vk.com/club99649747

 

Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також