В Тернополі християни святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці. Що не можна робити в цей день?

4 грудня відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці – одне з дванадцяти головних православних свят. В цей день не можна займатися важкою роботою, пранням, шиттям, прибиранням і іншими домашніми справами. І краще в цей день не давати в борг. Можна сходити в гості або покликати до себе друзів. День 4 грудня припадає на піст Різдвяний або Філіппов, тому можна їсти рибу.

В основі свята лежить церковне передання про введення Діви Марії в Єрусалимський храм. За цим переданням, батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, до старості були бездітні, але, отримавши звістку про народження дитини, вони вирішили присвятити її Богу. Це відповідало загальноприйнятій іудейській традиції присвячувати Богу первістків, які віддавалися в Єрусалимський храм і виховувалися там до зрілого віку. Присвячення Богу полягало у введенні присвячуваного в храм, де здійснювався відповідний обряд.
 
Введення Діви Марії в храм було здійснено в урочистій обстановці, коли їй виповнилося три роки. Зустрічати Діву Марію вийшли священики храму і сам первосвященик, яким, за переданням, був Захарія, батько Іоанна Предтечі. Поставивши доньку на першу сходинку храму, Анна сказала: «Йди до Того, хто дарував мені тебе». Без жодної сторонньої допомоги дівчинка піднялася високими сходами храму і була прийнята первосвящеником, який ввів її у Святая Святих, куди входив тільки раз на рік лише сам первосвященик.
 

Народні традиції в цей день

Існують народні приказки, які стосуються початку зими і льодоставу: “Введенье прийшло – зиму привело”. У цей день всюди проводили веселі, галасливі і багатолюдні ярмарки, каталися на санях з гірок і на трійках коней. Після святкового богослужіння в храмах хресні батьки пригощали хрещеників солодощами, дарували подарунки, санки-санчата. У день Введення селяни переходили з літнього транспорту (вози) на зимовий (сани). Вони здійснювали пробний виїзд, прокладаючи санний шлях. Молодята, які зіграли напередодні, восени, весілля, наряджали сани і виїжджали на люди, щоб, як казали, “показати молоду”. Саме на Введення ставили у воду за ікону зломлені гілки вишні і дивилися напередодні нового року, розпустилися вони або засохли. Гілочки з листочками обіцяли хороше в новому році, а засохлі – погане.

ua-reporter.com

 


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також