Топ-6 фактів від комунальників Тернополя про сніг у парку Шевченка та в Старому парку

Днями в Тернополі з'явилась інформація про купи снігу, який комунальники незаконно вивезли у міські парки. Громадські активісти кажуть, що це може завдати шкоди екології міста, адже вважається, що сніг був посипаний "хімікатами". Також з'явилась інформація, що біля ставу викинули 800 вантажівок снігу. 

 Інформацію вирішили спростувати в управлінні ЖКГ. Зокрема, за словами начальника відділу благоустрою та екології управління ЖКГ Олега Соколовського, екології міста нічого не загрожує, оскільки сніг не був нічим посипаний.

Пропонуємо переглянути 6 фактів про сніг, який у Тернополі вважають шкідливим. 

1) Купи снігу у парку Шевченка з'явились через аномальну погоду. Рішення про те, що туди везтимуть сніг з центру прийняли оперативно. 

— Так, згідно рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради було визначено місця складування снігу на 2016-2017 роки. Парку Шевченка у цьому списку не було. Проте, у зв’язку із надмірною кількістю опадів довелося оперативно приймати рішення щодо додаткових місць для вивезення снігу. Від опадів необхідно було швидко звільняти проїжджі частини, центральні вулички, зупинки громадського транспорту.

 2) Сніг, який вивезли у міські парки, чистий і без "хімікатів".

— Чистий сніг у Тернополі традиційно вивозять на території парків. Відповідно, сніг із Театрального майдану, з вулиць Сагайдачного та Валової було вивезено до Старого парку та в парк Шевченка. Даний сніг є не посипаним соляною сумішшю, оскільки на цих вулицях здійснювалося лише очищення від снігу. КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» із розумінням поставилися до цього рішення з огляду на те, що сніговий покрив дійсно був значним.

 3) Шлак, сіль, пісок. 

— Посипання у Тернополі традиційно здійснюється шлаком, піском та сіллю, інших речовин не застосовується.

 4) Сніг з парків вивозити не планують.

— Вивозити сніг звідти наразі не планується, адже тут він не заважає руху транспорту, відтак витрачати на це кошти платників податків не є раціональним. Сніг постійно підрізається і зрушується спецтехнікою для пришвидшення його танення.

 5) Інформація про 800 вантажівок снігу біля ставу не відповідає дійсності.

— Не відповідає дійсності інформація про вивезення 800 вантажівок снігу на берег Тернопільського ставу, оскільки загалом під час ліквідації наслідків стихії, за даними відділу технагляду міської ради, з вулиць Тернополя вивезли 750 вантажівок снігу.  Цей сніг був роззосереджений по місцях, передбачених для складування снігу.

6) Споконвіків сніг з доріг та тротуарів Тернополя потрапляв у міський став.

— Сніг – є інертним матеріалом, який при таненні не несе екологічної загрози. У зелених зонах він поглинається земляним покривом та живить ґрунт. На ділянках, покритих асфальтобетоном чи бруківкою, сніг при таненні потрапляє у дощеприймальні решітки і через колектори виводиться у став чи річки, при цьому, немає значення, на якій відстані решітка знаходиться від водойми.


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також