Стало відомо, що смердить в Тернополі вечорами

У місті спалюють шкідливі речовини і тим самим отруюють людей, такі чутки ходили в Тернополі через їдкий запах диму, який особливо відчувався ввечері. Тернополяни говорили про те, що на території Тернопільського колійного ремонтного заводу спалюють шпали, які покриті шкідливими речовинами. Представник муніципальної поліції розповідає, неодноразово реагували на такі заяви.

— Згідно наданих повноважень управління, порушень правил благоустрою території не виявлено. Також в ході обстежень не виявлено ніяких спалень шпал, нічого взагалі не горіло. Керуючись статтями 78, 82 Адмінкодексу України направлено звернення Тернопільською міською радою в екологічну інспекцію для розгляду і вжиття заходів, — розповів заступник начальника управління муніципальної поліції міської ради Олександр Шаповал ІНТБ.

— На території депо, я ще раз хочу заявити, ніякі шпали і пінопласт ніхто не спалює. Ми є державне підприємство, ми підзвітні всім інспекціям, — каже начальник ВСП «Тернопільський колійний ремонтно-механічний завод» Арсентій Коберський. 

Арсен Коберський розповідає, непридатні для подальшого виконання своїх функцій, шпали вони продають, маючи на це законні підстави.

— Підприємство має право займатись підсобною діяльністю. Зокрема продавати непридатні для вкладання в колію шпали. Вони відслужили свій термін. І так, як деревина, практично, жива деревина і люди використовують в господарстві для своїх потреб. Шпала, вартість одної шпали порядка, від 5 до 12 гривень – залежно в якому вона стані. Вони всі обліковані і то є матеріальна цінність і ніхто не дозволить такі тисячі зараз просто спалювати, — сказав він. 

Начальник ремонтно-механічного заводу погодився провести журналістів ІНТБ із представниками екоінспекції та муніципальної поліції туди, де зберігаються шпали. Зайшли і в котельню, яка до речі, працює за рахунок газового котла, тобто там, фактично, спалювати деревину неможливо. Паралельно Арсен Коберський розповідає, на підприємстві працює більше трьох сотень людей, які займаються ремонтом залізничного транспорту.

— 50% пасажирські вагони, 50% – інша техніка залізнична. Все, що по залізниці їздить – все ми ремонтуємо. На залізниці такого підприємства, такого ремонтного підприємства немає більше. Воно нам і плюс, і трохи, може, мінус. Плюс через то, що ми востребувані для всіх, всі хочуть нашої допомоги, щоб ми ремонтували. Мінус – то, що від нас вимагають сьогодні практично неможливого – забезпечення, як такого, централізованого, практично, немає. Мусим викручуватись як можем, самі, щоб щось зробити.

Все ж в екоінспекції кажуть, перевірку таки проведуть, щоб переконатися, що шпали продають чи передають виключно на законних підставах.

— Дійсно, на території зберігаються ті, промасляні такі, шпали. Вони відносяться до відходів 1-го класу небезпеки, поводження з ними повинно  бути спеціальне. Вони не можуть віддаватися наліво і направо. На даний час це не була перевірка, прийшли, директор показав, обстежили, спалювання цих шпал не було зафіксовано, — говорить заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Едуард Ференц.

Повертаючись до теми неприємного запаху в місті, працівники колійного ремонтно-механічного заводу не приховують – вони також це помітили.

— Працівники наші, інженери, головний інженер, начальник техвідділу обстежували територію і ми знайшли осередок загоряння. В районі села Білої горять торф’яники. І звідти йде, скажем, неприємний запах. Ну, так, як ми тут, одне з підприємств, люди, певно, думають, що то від нас. Ніхто не розбирається, ніхто до нас не звертався офіційно. Ніхто навіть не хотів ніяких пояснень. От ви перші, які прийшли сюди за поясненнями, розумієте? —  говориить начальник ВСП «Тернопільський колійний ремонтно-механічний завод» Арсеній Коберський.

Разом із представниками екоінспекції журналісти поїхали в Білу і недарма.

— Шкода, що камерою не можна передати запаху, адже тут дихати справді важко. Як виявилось, осередків загоряння є кілька, наразі тут працюють працівники ДСНС, — каже Наталка Єднак, кореспондентка ІНТБ.

Як розповіли в управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій в області, повідомлення про пожежу в селі Біла 22-го вересня, їм надійшло від випадкового перехожого. Рятувальники прибули на місце близько половини дванадцятої.

— Горіла суха рослинність у важкодоступній, болотяній місцевості, де через посушливе літо висохли і молоді поклади торфу. Рятувальники продовжують роботу по гасінню пожежі. Загалом до гасіння пожежі залучено 15 чоловік особового складу та 3 одиниці пожежної техніки. Орієнтовно площа пожежі становить 0,8 га. Проте вона розділена на 3 осередки: 2 великих і 1 трохи менший, — розповіла прес-офіцер управління ДСНС в області Ірина Крупа.

В обласному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій запевняють, роботи будуть продовжувати до повної ліквідації пожежі.


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також