Піч з кахелю, який виробляють на Тернопільщині, обійдеться у 6 тисяч гривень. Фото

На Тернопільщині знову популярні кахельні печі. Завод з виготовлення кахелю на повну потужність працює в Золотому Потоці, Бучацького району. Майстри роблять кахель вже десятиріччями, кажуть, що зберегли старовинну технологію, завдяки якій кахель виходить товстий, надійний і добре зберігає тепло.

Директор заводу Олег Іванов розповідає ДОБІ, що популярним кахель став знову, коли почав стрімко дорожчати газ. Чоловік зазначає, що кахельна піч — хороша альтернатива газовому обігріву, адже вона довговічна, надійна та економна.

— Людина ставить піч один раз і вона стоїть 30 років. У нас кахель виготовляється ще за радянською технологією, він грубий, надійний. Бо сучасні технології знаєте які, на один раз. Сучасні технології не дозволяють робити таку тепломісткість. В чому мінус сучасних камінів, вони робляться по технології горшків. Вони заливні. А в нас кахель штампований, грубий. Сучасні роблять тонкі, показні, красиві. В нас більш практично, грубе, щоб тепломісткість була. Але, звісно, те, що воно грубе, не означає, що некрасиве. Ми теж робимо гарні печі, каміни. Окрім того, кахель потім природно випалюється дровами, — розказує Олег Анатолійович.

За словами чоловіка, на заводі дотримуються старовинної технології, яку використовують майстри в Італії та Іспанії. Зазначає, що різниця тільки у ціні: в нас кахель у рази дешевший.

Повертатись до старовинних технологій почали активно мешканці Тернопільщини. Олег Іванов каже, що встановлення кахельної печі себе повністю виправдовує.

— Якщо поставити піч з блятом, то в кімнаті можна і варити, і буде тепло. Окрім того, можна будинок доповнити пічкою. Як зараз часто роблять люди: в них є газ, але бодай в одну кімнату вони ставлять грубку. Вона гріє на кілька кімнат. Відтак нема потреби опалювати весь будинок газом. І в мороз це великий плюс, — розповідає чоловік.

Обходиться така піч в рази дешевше, ніж котел.

— Повний комплект матеріалів коштує 3500 гривень, плюс майстри беруть дві-дві з половиною тисячі за роботу. Якщо взяти котел, то, скажімо, він коштує 20 тисяч гривень. Якщо кахельну грубку поставити, то її 20 років можна взагалі не чіпати, чого не скажеш про котел.

Олег Іванов каже, що зараз люди часто цікавляться, чи завод досі працює.

— Ми не просто працюємо, ми ніколи не припиняли роботи. Працюємо на повну потужність. Коли була криза, то багато таких виробництв зупинилось, а ми продовжуємо працювати. Зараз є на ринку багато аналогів, але вони, по-перше, гірші, а, по-друге, дорожчі. Особливо збільшилась в нас кількість замовлень, коли підскочили ціни на газ. Трохи поменшало, коли дали субсидії, але ж люди розуміють, що субсидії — це тимчасово, треба думати про перехід на альтернативні види палива, — додає Олег Анатолійович.

Довідка: 

Кахельний цех, Рембуд, ТзОВ
48451 , Тернопільська область, Бучацький район, смт. Золотий Потік,
тел.: +38 0 (3544) 3-11-62
096 491 60 16


Редакція ДОБИ

Опис відсутній


Читайте також