На Тернопільщині річку Збруч «вбивають», а контролюючі органи безсилі (ФОТО)

Незаконні дамби, відсутність контролю і бездумне господарювання на Тернопільщині. Річка Збруч може повністю зникнути у найближчі роки.

Фотографії незаконних насипів на річці в селі Бережанка, що поблизу Скали-Подільської, оприлюднила ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля». Це відбулося під час наради з питань державного та громадського контролю у сфері охорони довкілля та природокористування.

– На план-схемі, яку нам дали в селищній раді, відразу ж видно, що будівництво дамби не відноситься до виділеної земельної ділянки, – каже голова ГО «ПКТМЕ «Скеля» Андрій Об’єщик.

Громадська організація зверталася до контролюючих органів. Та поки інспектори з’ясовували, відбулось ще одне незаконне зведення дамби.

– Півроку пройшло по даному факту. Поки думалося-чекалося, ті ж самі люди перегородили ще в одному місці русло. І таких перекриттів по Збручі є маса. Річка просто вбивається, – наголосив керівник ГО.   

– Попри річку ми ще втратимо підземні води і ті води, які споживає населення, – акцентувала представник екологічного клубу «Край» Галина Проців.

– Борщів вже без води, біля Мельниці-Подільської п’ять-шість сіл без води, – підтвердив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Втім, притягнути до відповідальності та ліквідувати незаконне спорудження контролюючі органи кажуть, що вони не надто спроможні.

– Всі знають, нічого не робиться. Дайте нам інформацію. А хто її перегородив? – розгублено перепитував в.о. начальника Державної екологічної інспекції в області Юрій Рослий.   

Заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Вонс доповнив, що наразі оголошений конкурс на посаду начальника Держекоінспекції в області. Коли вже буде призначений новий головний інспектор з екології, то слід буде кого тоді питати. По процедурі начальник призначається міністром екології за погодженням облдержадміністрації.

– Треба готувати відношення до міністерства, що бездіяльність повна, – звернувся Ігор Вонс до Юрія Рослого.

По тому ж питанні щодо дамби Андрій Обєщик звернувся до представника Держархбудінспекції, адже раніше ГО «Скеля» писала ДАБІ про перекриття річки Збруч.

– Під час проведення перевірки встановлено, що подана і зареєстрована декларація на капітальний ремонт дамби водяного млина. Виконувалися будівельні роботи по встановленню  залізо-бетонних плин. Перевірка проводилась 16 лютого 2016 року, – відповів представник ДАБІ.   

Далі зайшла суперечка, що декларація не є дозволом. Більше того, управління екології не погоджували проект і взагалі відсутні необхідні документи. Андрій Об’єщик запевняв, що раніше там дамби ніякої і ніколи не було. Представник ДАБІ говорив, що орендарі землі виконували капітальний ремонт існуючої віддавна споруди.     

За фактом незаконного будівництва дамби на річці Збруч поліція проводить свою перевірку, але, як наголошували на нараді представники громадських організацій, у всіх це питання на контролі, але ніхто вирішити не може.

– Є кримінальне провадження по спорудженні дамби. Є два листа від ДАБІ, що їх туди не пускають, – заявив  представник Управління захисту економіки Національної поліції України в області Олег Пальчик.

Слід зазначити, що Держархбудінспекція теж не має повноцінного керівника. Останній начальник у травні цього року був спійманий на хабарі в 50 000 гривень.

Фото надані головою ГО "ПКТМЕ "Скеля" Андрієм Об'єщиком



Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також