Медовий спас: що святять 14 серпня

14 серпня, у перший день Успенського посту, православні християни святкують празник Маковія (першого Спаса медового) – День семи мучеників Маккавеїв. Це перше з трьох літніх свят на честь Спасителя.

 За традицією на службу в храм необхідно взяти баночку меду нового врожаю, мак і воду. Освячений мед прийнято залишати в церкві в якості милостині. Є навіть приказка: "Медовий спас навіть жебрак медку спробує".

14 серпня в Медовий спас також освячують букети-обереги. Такий букет називають маковійчик. Він складається з польових трав і квітів (калина, соняшник, нігтики, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковец, полин і обов'язково макові головки). Якщо квіти з такого букета вплести у волосся, вони будуть залишатися густими і пишними, пишуть на сайті ukr.media

Після освячення святкових продуктів, потрібно з'їсти ложку меду і запити трьома ковтками освяченої води, і хвороби не страшні, кажуть у народі. Для того, щоб у родині панував добробут і достаток, прийнято розкладати освячені макові зерна в кутах кімнати. Цей ритуал також захистить від пристріту і негативної енергії.

Також з освячених продуктів можна приготувати такі святкові ласощі, як макові рулети, медові коржики, пряники, млинці з маком і медом, і пригостити своїх близьких. Рибні та м'ясні страви в Медовий спас не готуються, так як 14 серпня починається Успенський піст.


Сергій Балуцький

Опис відсутній


Читайте також