Конкуренти і грабунки. Чому зник тернопільський квас?

Дешевого тернопільського квасу цього літа не буде. Кілька торгових точок пограбовано. Ті будки, що залишилися, кажуть забрати, бо земля під ними належить іншим.  

Чому зник у Тернополі легендарний натуральний квас, журналісти «ДОБИ» розпитали директора Тернопільського заводу безалкогольних напоїв Ігоря Свистуна.

– На сьогоднішній день в Тернополі залишилось 10 точок з продажу квасу, колись було 26. Ми хотіли квас запустити по минулорічній ціні 3 гривні за бокал. Розвезли устаткування, термоси. І розумієте, з чотирьох точок устаткування прохолоди вкрали. Залишилось шість з обладнанням, – каже директор заводу.

За словами Ігоря Свистуна, на заводі квас заварювався в промислових об’ємах. Мінімальна заварка – 10 тонн.

– Шість точок аж ніяк би не справились з реалізацією, прийшлось би виливати, а це, відповідно, працювали би в збиток. Ми цього тижня виявили, що у наших будках зірвані колодки. Хто нас обікрав, не знаємо. Можливо через дорогий метал дюралюміній, а можливо… конкуренти. Я створив комісію з наших працівників, щоб позабирали обладнання з інших точок, де ще залишилося, – зауважував керівник.

Відновити обладнання завод не має змоги. Відповідні термоси і кеги виготовлялися в Одесі ще за часів колишнього СРСР, зараз такого не роблять. Ігор Свистун сподівається на інвесторів, які готові вкласти гроші у масштабне виробництво хлібного квасу та інших напоїв з натуральної сировини. Втім, навіть додаткові капіталовкладення наразі не можуть усунути інші перешкоди.

– Нам торік казали архітектори, що наша будка не вписується в архітектурну композицію біля пам’ятника Героям Небесної Сотні. Далі. Стояла будка біля видавництва «Збруч», там всю землю викупили, сказали нам забиратися. Біля автовокзалу, пам’ятаєте, було дві будки, земля не наша – забирайся... На Валовій біля поліції, ви певне знаєте, там відновили майданчик. А треба такі зробити точки, щоб були підведені і каналізація, і вода.

Як каже Ігор Свистун, завод повністю готовий виготовляти квас хоч завтра. Автомобіль для перевезення теж відновлений і є кому працювати. Але цьогоріч тернополяни навряд чи посмакують прохолодним тернопільським квасом.

– Там, де стоять будки, тепер чиясь земля. Ще раніше я якось через друзів, знайомих те питання вирішував, ми платили в міську раду лиш за торгову точку. Але тепер нам кажуть власники і орендарі землі: плати 500 доларів. Де я такі гроші витягну? Ми єдині в Україні, хто до минулого року виготовляв квас. А такого квасу вже нема в інших містах років двадцять, – розповів Ігор Свистун.         

Директор підкреслює, що є зацікавлені інвестори у розвитку продукції Тернопільського заводу безалкогольних напоїв. Та все ж, коли знову тернополяни зможуть насолодитися прохолодним справжнім квасом, питання залишається відкритим.



Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також