Бізнес-план Хелікс. Інвестиції десятків тисяч тернополян «поїдуть» в Росію

Страх перед бідністю, жага до легкого збагачення, жага грошей – людські слабкості добре відомі гуру фінансових пірамід. Геніями маркетингу проводяться численні зустрічі, акції, розповідається, як добре жити багатому і успішному. Мимоволі мріється бути саме таким, як спікери. Та мало-хто задумується, що на таких заходах експлуатуються наші інстинкти.

А вкладені гроші за нашого добровільного побажання можуть спокійно вивести в офшори і на користь держави-агресора.

Спіраль Дмитра Нагути. Замість вступу

Хелікс – з англійської означає спіраль. В Україні більше знають, що англійську назву має так званий холдинг «Хелікс». Офіційна назва «Хелікс Капітал Україна» або, як вже говорять останніми тижнями, «паблік компані Хелікс Ґлобал». А ще менше відомо, що ця піраміда має тверду тернопільську вершину із ароматом криміналу.

Механізм вербовки у Хелікс доволі простий і давно випробуваний так званим МЛМ-способом, тобто мережевим маркетингом через інтернет. Вклади спершу гроші, а не хочеш, можеш привести друга, друг приведе друга і т. д. Усі твої друзі технічною мовою – реферали, в рамках фінансової піраміди – інвестори.  

Засновником є мешканець Хмельницького Дмитро Нагута. Він та його компаньйони називають свій бізнес «Хелікс Груп», стверджуючи перед своїми вкладниками, що, начебто, існує міжнародний холдинг.

Також у Хеліксі заявляють, що їхньою основою є міжнародна акціонерна компанія Helix Capital Investment ltd, яка зареєстрована в Лондоні і працює легально по всьому світу.

У журналістських матеріалах Сайту міста Шепетівки зазначено, що лондонська компанія зареєстрована 11.06.2014 року зі статутним капіталом в 500 фунтів стерлінгів.

На сайті helix-capital.org.ua є документи, де вказано про 1000 фунтів стерлінгів. У тих документах нема прізвищ громадян України.

Крім того, за інсайдерською інформацією на одному з британських сайтів вказано, що Helix Capital Investment ltd за перший рік своєї діяльності показала нульовий дохід. 

Насправді, щоби не існувало в Лондоні і яке би бідне чи багате воно не було, до української «Хелікс» ніякого відношення не має, адже не є серед її засновників.

Піраміда.  Авантюра по-російських законах  

На сайті helix-capital.org.ua  вказані коди ЄДРПОУ шести організацій, які належать до «групи Хелікс». Начебто, ці шість приватних структур і є тим бізнесом, куди йдуть гроші, вкладені рефералами (інвесторами) через мережу інтернет.

Логічно допустити, що кожен, хто вніс свою лепту в Хелікс, мав би бути відображений у списку вкладників статутного капіталу хоча би в одному з видів бізнесу і заодно кінцевим вигодонабувачем. Втім, тих шість компаній є у власності лише декількох осіб.

1. КЕРУЮЧЕ ТОВАРИСТВО: БІЗНЕС В ПАКЕТАХ

Код ЄДРПОУ - 39403996 – ТОВ «Хелікс Капітал Україна». Дата реєстрації 22 вересня 2014 року. Статутний капітал товариства становить 20 млн. грн. 99% статутного капіталу належить Дмитру Нагуті. Решту 1% - власність його матері Тетяни Нагути.

Основним видом діяльності даної фірми є «надання інших інформаційних послуг».

Сайти товариства: helix.biz.ua, helix-capital.org.ua, helixcapital.biz.

Як заявляють промоутери компанії, робота полягає в доволі простому механізмі.

– Хеликс Кепитал состоит из инвесторов, которые вкладывают деньги в кампанию, а кампания их вкладывает в бизнес. Инвесторы, физические лица покупают инвестиционные пакеты ровно на один год. Каждый выбирает, исходя по своим возможностям. Минимальный вклад – 5$, максимальный вклад – 25 000 $, – з відеоролику компанії на відеохостингу Ютуб.

Відсотки від інвестиційних пакетів обіцялися захмарні, від 200% річних і вище. Нагадуємо, це українська компанія.

Кореспондент «ДОБИ» запитав фінансового експерта з Тернополя Ігоря Качмарського, яким чином може компанія приносити такі великі доходи своїм вкладникам.

– В принципі, таких заробітків, як 20 відсотків річних у доларах не дає жодна компанія світу, включно з «Майкрософтом», «Фейсбуком» та іншими. Так, можна віднайти історії в інтернеті, що хтось придбав акцію «Майкрософта» і з одного долара заробив 120, але пройшло більше 30 років, – каже Ігор Качмарський.

2. ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ:

Код ЄДРПОУ – 39602357 – громадська організація «Дитяче спортивне об’єднання «Хелікс-Спорт». Зареєстрована ГО 13.01.2015 р. за тією ж адресою в Хмельницькому, що й керуюча кантора. Голова – Дмитро Нагута.

Серед засновників значаться ще троє хмельничан: Лисяк Анатолій – керівник юридичного відділу ТОВ «Хелікс Капітал Україна», Броніслав Попіль – називає себе член ради директорів лондонської «Хелікс», Володимир Оліщук – серед членів ради директорів в Лондоні значиться Віктор Оліщук.

«Хелікс Спорт» - чи не єдина структура в Хеліксі, яка мала би  займатися доброю справою, але це аж ніяк не фінансовий бізнес. Є дописи в неті, що ГО створила дитячу футбольну команду.

3. КОЛИ ФІРМА ЗАРОБИТЬ, ТОДІ Й ЗАПЛАТИТЬ

Код ЄДРПОУ – 39797791  – ТОВ «Хелікс Ленд» - хмельницька реєстрація, дата створення – 10.11.2015 р. Статутний капітал товариства – понад 6,3 млн. грн. Засновники і кінцеві вигодонабувачі лише двоє:  Дмитро Нагута – 1,367 млн. грн. та Ольга Комочкова – 5 млн. грн. в статутному капіталі. Остання – викладач-стажист Хмельницького національного університету, випускниця ХНУ 2014 року. 

ТОВ «Хелікс Ленд» займається створенням дитячих ігрових комплексів. У 2015 році відкрито дитячі атракціони у Хмельницькому, Миколаєві, Одесі і два у Києві під назвою «Скай Парк». При чому деякі відкривались ще до дати реєстрації товариства. Приміщення скоріш за все взяті в оренду, оскільки кожен дитячий атракціон «Хеліксу» розміщений на території  торгово-розважальних комплексів.

Разом з тим, є великі сумніви, що навіть десяток дитячих атракціонів зможуть забезпечити надприбутковість компанії. 

Крім того, у відгуках про «Скай парки хелікса» в Києві можна віднайти обурливі коментарі про заробітну плату. Можуть за виконану роботу не заплатити. Звичайно, що інформація не на 100% може бути правдива, однак коментарі не від однієї особи.

– Обещают 5000-5500 грн в месяц. А потом говорят, что это если фирма заработает, то заплатят. Требуют сделать ЧП, рассказывая что за зарплаты уже давно некто не работает ,– відгук на сайті http://www.vnutri.org/skay-park/ . 


4. ТОВАРИСТВО, ЯКИМ КЕРУЮТЬ  З ТОГО СВІТУ

Код ЄДРПОУ: 39657322 – ТОВ «Хелікс Навігатор» - реєстрація у місті Кривий Ріг, дата реєстрації - 24.02.2015р. Статутний капітал – 100 (сто) грн.  Серед 4-ох засновників і вигодонабувачів до нині значиться покійний тернопільський «емелемщик» Андрій Голда. Основна діяльність товариства – надання інших інформаційних послуг.

По факту вважається «Хелікс Академією». За відсутності Андрія Голди, головними дійовими особами є криворіжець Юрій Житченко, згаданий керівник юрвідділу Хеліксу Анатолій Лисяк та житель Кам’янця-Подільського Руслан Яковинен.

 Складно визначити, які прибутки приносить підготовка нових адептів компанії. Тим більше, коли товариство має лише 100 гривень статутного капіталу. Тим більше, коли головний засновник - помер.

5. БРЕНДОВА ФІРМА, ЯКА НІЧОГО НЕ ВИГОТОВЛЯЄ

Код ЄДРПОУ – 39845368 – ТОВ «Хелікс Фемілі» - реєстрація хмельницька від 18.06.2015 р. Статутний капітал – 15 млн. грн. Засновники: Дмитро Нагута, вклад 14,25 млн. грн. та вже згадана викладач-стажист ХНУ Ольга Комочкова, її вклад – 750 тис. грн.

«Хелікс Фемілі» – це не більше, ніж звичайний магазин. Вони не виготовляють власної продукції. Як зазначається в ЄДР, основна діяльність товариства – торгівля через пошту та інтернет.  Етикетки на баночках з вітамінами – для заманювання потенційних клієнтів. Однак, на їхньому сайті helixfamily.com кажуть зовсім інше: 

– Сегодня компания «Helix Family» работает в двух направлениях: разрабатывает и производит продукты под собственной торговой маркой, а также привлекает в ассортимент продукцию известных украинских и мировых брендов. 

Товари від «Хелікс Фемілі» в основному  призначені для покращення здоров’я, в більшості виготовлені українськими дрібними виробниками. Брендована продукція – подарункові сумочки, кружки, календарі «Хелікс».

6. БУДИНОК ЩАСЛИВИХ ВЛАСНИКІВ

Код ЄДРПОУ – 39846377 – житлово-будівельний кооператив «Хелікс Хоум», реєстрація – Київ, 19.06.2015 р. Засновники: Дмитро Нагута, Ольга Комочкова та Олена Філатова. Остання фігурує, як голова правління «Хелікс Капітал Україна».

«Хелікс Хоум» зводить житловий комплекс «Аріан» в селі Чайки Києво-Святошинського району. Ціна одного м. кв. для інвесторів Хеліксу – 520$. На сайті helix-capital.org.ua обіцяють, що щасливі власники скоро ввійдуть в свої нові квартири:

– Строк здачі «Аріану» в експлуатацію наближається. Крокуйте до своєї мрії впевнено й до кінця 2016 року станьте щасливим власником житла. Такі капітальні інвестиціїобов’язково принесуть Вам не тільки новий дім, але й приємні дивіденди.

Втім, фотографії на сайті arian.in.ua свідчать, що за зиму звели лиш фундамент однієї секції. Вебкамера на будівництві не працює, хоча в «Хелікс Хоум» обіцялося, що зведення будинку буде транслюватися онлайн цілодобово.

7. ВЕРШИНА ПІРАМІДИ – ХЛОПЦІ З ТЕРНОПОЛЯ

Отож бачимо, що піраміда Хелікс не має материнської структури. Усе пов’язано одним прізвищем. Лондон – ні при чому. Всі розмови про холдинг, про глобальну Міжнародну інвестиційну компанію є лише дешевим сиром заманювання людей, ласих на швидке збагачення.

Є ще одна компанія людей, без якої вся «спіраль» не мала би свого розкрученого витка. Два друга, два молодих тернополянина Роман Фелик і Богдан Воронцов. Їхні статки збиті з так званих інвестиційних пакетів «хелікс» від довірливих вкладників.  Через сайти  powersystem.biz і  pa.bluebeard24.com вони заманили десятки тисяч людей у «хелікс» зі всієї України.

«Емелемщики» навіть самі попереджують в «пауер системі» не вірити їм.

– Ни при каких обстоятельствах Администрация Сайта не будет нести ответственности ни перед какой стороной за какой-либо прямой, непрямой, особый или иной косвенный ущерб в результате любого использования информации на этом Сайте… – повідомляють в powersystem.biz, де головними ідеологами фігурують тернополяни.

Є ще одна доволі цікава фраза в їхньому повідомленні про «Відмову від відповідальності», яка виводить їхню роботу за рамки українського законодавства.

– Пользователь соглашается с тем, что все возможные споры будут разрешаться по нормам российского права.

У власності компаній Дмитра Нагути є кілька СПА-салонів, баня, кафе в Хмельницькому. Але знову ж таки, все разом воно не вартує тих золотих гір, про які йтиме мова далі.



Послідовники Мавроді

 У 2008 році хмельничанин розпочав свою діяльність, як приватний підприємець в наданні рекламних послуг і в галузі медіа.  Втім, у 2010 році він припиняє свій статус фізичної особи-підприємця.

Фінансовий успіх до нього приходить, коли започатковується свою діяльність МММ-2011. За численними публікаціями в інтернет-ЗМІ, в піраміді російського авантюриста Дмитро Нагута сягнув рівня «сотника». Відомо, що у хмельницькому ресторані «Матадор», директором якого він був, неодноразово проходили піар-акції «МММ» з безкоштовним пивом.

У Хмельницькому міськрайонному суді розглядалось кілька цивільних справ за позовами обманутих вкладників до «консультантів» фінансової піраміди. Далеко не кожному вдалось відсудити свої гроші, видурені консультантами МММ.

Наприклад,  1 квітня 2013 року Хмельницький міськрайонний суд відмовляє у задоволені позовних вимог стягнути з «емемемщика» на користь вкладника 227 тис. грн. Як зазначено в рішенні суду, підставою відмови було те, що правочин між вкладником і «сотником» не мав документального підтвердження.

Із рішення Хмельницького міськрайонного суду від 01.04.2013, справа №686/212/13-ц:

«Зміст договору позики складають права та обов'язки його сторін, тобто умови передання та повернення переданих у позику коштів. Однак факту наявності між сторонами договірних відносин позики позивачем не доведено, оскільки ним не надано доказів того, що сторони дійшли згоди про зобов'язання відповідача повернути позивачеві як позикодавцеві грошові кошти, які позивач йому надав. Таких доказів не здобуто і в ході судового розгляду справи».

Отож, усі обіцянки від організаторів МММ-2011 зробити людей багатими були лиш фікцією. Гроші надавались без підписання будь-яких договорів.  Чим, безумовно, й користався Дмитро Нагута. Вважається, що саме завдяки МММ-2011 хмельничанин здобув свій перший солідний капітал.

«Племінник» Порошенка

Він любить козирнути своїми регаліями. На своїй сторінці у Фейсбуці Нагута зазначає, що працював з 2007 до 2012 році у Верховній Раді. Водночас в Раді національної безпеки і оборони України та в Міністерстві надзвичайних ситуацій в «роки Януковича». Яким чином він поєднував підприємницьку діяльність та одночасну роботу в кількох держустановах, можна лиш здогадуватись.

У нього є фото з усією сім’єю Петра Порошенка. Ба, більше, «емелемщик» себе називає племінником нинішнього Президента України. В мережі інтернет є десятки коментарів, де скоріш за все знайомі Нагути по школі пишуть, що ніякого «дяді» у Дмитра нема. Принаймі, поки він був підлітком точно не було.

На російському сайті з реклами нерухомості ipocredit.ru оприлюднене рекламне інтерв’ю з лідером «Хелікс Капітал Україна». Дата реклами – 22.09.2015р. Тут він заявляє на весь російський інтернет, що завдяки «дяді-президенту» його піраміду ніхто не зламає.

– Понятно, что нас не любят, пытаются заклеймить финансовой пирамидой и создать всякие препятствия в работе. Но кишка тонка. Финансово мы устойчивы и сильны, как никогда. Какими то провокациями и проверками нас тоже не сломить по понятным причинам. Причина это в том, что мой дядя - Петр Алексеевич Порошенко. Потому с моим бизнесом все будет в рамках закона, а в этих рамках мы чисты, – йдеться в інтерв’ю Дмитра Нагути.

Загалом, мережею «гуляє» два однакових фото з однією відмінністю: родина Порошенка з Нагутою, друге – без Дмитра.

Більш правдоподібною є версія, що «сотник МММ» був у близьких стосунках з нині покійним Віктором Януковичем-молодшим. Тут уже сліди фотошопу на спільних фотографіях відсутні.

Крах фінансової спіралі близько

У березні цього року діамантові і смарагдові президенти «Хеліксу» відсвяткували два роки компанії в Дубаї. Готель - Kempinski Palm Jumeirah, вартість одномісного номера біля 400$ за добу.

Відпочивало на Дні народження близько 60 «хелікс-президентів» протягом 5 днів. Піснями вітав гурт «Потап і Настя». За відкритими даними івент-агенств,  ціни дуету коливаються від 20 до 30 тис. дол. за корпоратив.

Саме в цей час надприбудковий холдинг дає збій. Інвестори починають відчувати проблеми з виведенням своїх чесно обіцяних відсотків за вклади. 

Поки готувалася грандіозна вечірка в Дубаях, 11 березня Кабінет Міністрів України схвалює законопроект «Про заборону фінансових пірамід в Україні». Максимальне покарання - за створення пірамід групою осіб в особливо великих розмірах передбачається позбавленням волі до восьми років з конфіскацією майна.

Разом з тим протягом квітня законопроект проходить профільні комітети ВРУ та схвалюється в остаточній редакції. У проекті закону звучить:

«Фінансовою пірамідою є діяльність по залученню і/або використання фінансових активів (грошових коштів, цінних паперів, боргових зобов'язань та прав вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), якщо при цьому є виплата матеріальної винагороди (доходу, премії) особам, фінансові активи яких були залучені раніше, яке здійснюється за рахунок залучення фінансових активів від інших осіб та/або перерозподілу таких активів між раніше залученими особами».

Схоже, що законотворець описав діяльність, яка сьогодні називається «холдинг «Хелікс». Наразі закон ще не прийнятий. 

Безумовно, що таку міну сповільненої дії  Дмитро Нагута і Ко не змогли пропустити повз увагу. Вони заявляють, що їздили в Кіпр створювати нову акціонерну компанію «Хелікс Ґлобал». Причина, – начебто, необхідність для виходу на міжнародні фондові ринки.

– Я вообще не знаю, откуда пошла эта мысль, что в компании какие-то перемены и это всё очень плохо. (…) Мы проходим новый этап, мы становимся лучше, – говорить Дмитро Нагута (відео, розміщене на профілі Дмитра Нагути в ютубі 17.05.2016 р.).

Співучасник піраміди, тернополянин Роман Фелик, під час онлайн-вебінару 20 травня був ще відвертіший. Однак, він не підтверджував свої слова жодними документами і заодно заплутувався, за законами яких країн «Хелікс» є легальною компанією.

- До недавно компания работала с инвестиционными пакетами. Инвестиционные пакеты позволяли нам работать легально во всём мире, но была британская регистрация и до недавно сама лицензия британской инвестиционной деятельности не имела силу во всех странах. Недавно там изменились чуть законы и, чтобы нам работать с инвестиционными пакетами, нам надо открывать такие же лицензии во всех странах, – говорив Роман Фелик учасникам вебінару.

Він добавив, що з «Хеліксом» в багатьох країнах не хотіли мати справи державні служби. Нібито в зарубіжних реєстраторів виникали сумніви у документації «Хеліксу» через її… відсутність.

За його словами, усі активи «Хелікс Кепітал Україна» разом з дитячими атракціонами, фірмовими кружками, разом з баночками вітамінів, кафетеріями, банями і недобудованим житловим комплексом оцінено державним реєстратором-кіпріотом в… 1 100 000 000 американських доларів або 1 млрд. євро. Ціну компанії, яку, начебто, дали в Кіпрі, назвав Роман Фелик – президент міжнародного інвестиційного холдингу.

Прізвище президента «Хеліксу» фігурувало в одній із кримінальних справ, що розглядалися минулого року Тернопільським міськрайонним судом. Кримінал стосувався грального бізнесу.

З Ухвали Тернопільського міськрайонного суду від 27.05.2015 р:

«Категорія справи №607/21580/14-к: Кримінальні справи; Злочини у сфері господарської діяльності; Зайняття гральним бізнесом

… 13.12.2014 року на виконання ухвали слідчого судді Феликом Р.В. внесено кошти в сумі 100 000 гривень на рахунок ГУ ДКСУ в Тернопільській області в якості застави, що стверджується квитанцією ПАТ «ПриватБанк» № 0.0.325840196.1 від 13.12.2014 року( т.2 а.м.к.п.124)».

Як оцінюють акціонерні компанії в інших державах, розповів Ігор Качмарський.

– Оцінка відбувається на міжнародних площадках. Може біржа оцінювати акціонерне товариства, яке випускає акції. Біржа спочатку оцінює реальність компанії  по всій сукупності економічних чинників та активів. Оцінюють чи це все не фіктивне і тільки після цього біржа допускає акції до торгівлі на своєму майданчику. Цим займаються фірми, які наймають юристів, які в свою чергу оцінюють чи ви не шахрай, – каже фінансовий експерт.  

Наразі жодних документів на жодному сайті «Хеліксу» про кіпрську реєстрацію не оприлюднено. Проте це не є перешкодою для «емелемщиків» активно пропагувати: «купляйте наші акції». Інвестиційні пакети вкладників та їх рефералів у примусовому порядку переводять в акції по ціні 57,5 дол. США за штуку.

Як реагують «інвестори» на таку реорганізацію фінансової піраміди можна легко дізнатися із соцмереж.

Піраміда планує вивести мільйони доларів з України в Росію

За даними фінансової піраміди, інвесторами «Хеліксу» стали понад 240 000 людей. Разом з тим, в рекламних матеріалах інет-ЗМІ  йшла мова про те, що лише в Україні «Хелікс» створив 230 000 робочих місць. 10 000, очевидно, становлять вкладники з інших країн.

Загалом, весь бізнес-план Дмитра Нагути разом з вкладами громадян України досяг мільярдного рівня.

– Из 100% акций компании Helix Global 49% акций доступны к свободной покупке в любой точке мира, еще 49% – остаются за уже действующими акционерами компании, а 2% акций компания оставляет себе. Бизнес-план Helix Global был оценен в 1 млрд. долларов США – это стоимость 100% акций компании, – зазначається на сайті  helix-capital.org.ua.

Кореспондент «ДОБИ» завітав в офіс тернопільського «Хеліксу» під видом потенційного клієнта.

У Тернополі людей в «Хеліксі» десь біля 40 000, – розповів консультант Олег Гаврилюк.

У вебінарі 20 травня за участю тернопільських «хеліксів» Богдана Воронцова і Романа Фелика, останній поділився планами найближчого майбутнього. Йшла мова про інвестиції «Хеліксу» в зарубіжні країни. Тернополянин спокійно розповідав, що вкладатимуться кошти українських «акціонерів» у бізнес в Росії.

На 490 млн. дол. мы расписали планы на 10 лет вперёд, которые мы подали в киприотский государственный регистратор… Уже с сентября мы будем открывать сеть наших кофеен в Украине, России, Казахстане… бюджет 30 млн. дол. США.

Розповідалось Романом Феликом також про відкриття банних комплексів, в тому числі і на території держави-агресора – бюджет проекту 8 млн. дол. США.



Варто зазначити і про подвійні стандарти діяльності піраміди, які випливають зі слів Романа Фелика. Два роки до віртуальної реєстрації на Кіпрі Хелікс, виявляється, був поза законом. Тепер все буде інакше.

Мы теперь можем инвестировать во все страны мира, так как мы уже теперь работаем легально.

Про подвійні стандарти розповів консультант Олег Гаврилюк:

Якщо брати «Хелікс Капітал Україна», воно й не сильно пов’язано з «Хелікс Ґлобал» юридичними зв’язками. Якщо брати минулих два роки… я не дуже спеціаліст по тому, що всередині компанії, але не все було легально і чисто по закону.

Отож, як два роки не звертала фіскальна служба на десятки реклам про «Хелікс» на кількох центральних телеканалах та інших ЗМІ, залишається загадкою. Піраміда зростала.

Також наразі не скажеш чи зверне увагу СБУ на заяви Дмитра Нагути і Романа Фелика про вивід мільйонів доларів США за межі України в Росію чи Кіпр.

Є надія, що більше стане зрозумілим майбутнє Хелікс, коли Верховна Рада прийме закон про заборону фінансових пірамід в Україні. Втім, є сумнів, що це покращить життя 230 000 українських «інвесторів». Що й було за часів МММ.



Назарій Наджога

Опис відсутній


Читайте також